Проект «Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносинах в Україні»

Мораторій підтримую, але хочу продавати землю, – парадокси ставлення українців до скасування мораторію на продаж с/г земель, виявлені соціологією

26.12.2016

Парламентські слухання на тему: «Регулювання обігу земель сільськогосподарського призначення: пошук української моделі», які відбулися 21 грудня, вкотре засвідчили, що земельна реформа в Україні (як і впродовж попередніх близько двох десятків років) гальмується популізмом політиків і низькою поінформованістю громадян про ті можливості, які їм особисто може дати ринок земель. Політики (за винятком небагатьох) підтвердили, що не поспішають скасовувати мораторій, апелюючи до начебто непопулярності такого кроку серед громадян. При цьому вони посилаються на досить поверхневий аналіз результатів соціологічних досліджень. Ба більше – такі посилання можна розглядати як яскравий приклад маніпуляції громадською думкою, оскільки результат соцопитування напряму залежить від того, як сформульовано запитання.

Про це свідчать результати опитування «Актуальні питання земельної реформи в Україні», проведеного в рамках проекту USAID АгроІнвест наприкінці 2015 року. Воно відображає думку як усіх громадян, незалежно від наявності у їх власності земельної ділянки, так і окремо – власників земельних паїв.




Партнери