Проект «Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносинах в Україні»

Прогнози впливу від запровадження ринку с/г земель на зростання добробуту громадян у сільській місцевості

15.09.2017

Доповідь на Конференції “Люди передусім: Якість життя і добробут у постсоціалістичних економіках”, Дискусія «Вплив земельної реформи на добробут сільського населення в Україні», Київ, 15 вересня 2017

Денис Нізалов, керівник Проекту «Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносинах в Україні»

Свій виступ за результатами аналізу, проведеного в раках Проекту «Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносинах в Україні», я хотів би сфокусувати на добробуті власників землі і сільського населення.

Два слова для опису контексту. В Україні близько 42.7 млн га с/г земель. Мораторій, накладений на продаж сільськогосподарської землі, стосується 41 млн га (1,7 млн га – ОСГ, городи та сади – уже зараз вільно купуються і продаються). Єдиний інструмент, за допомогою якого підмораторна земля за життя власника переходить від одного користувача до іншого – це оренда. Ринок оренди підмораторної приватної землі становить 16,5 млн га. Питання сьогодні в тому, як вплине скасування мораторію на добробут власників сільгоспземель.

Чому ми очікуємо, що скасування мораторію може мати позитивний ефект для власників землі? Каналів впливу на добробут власників декілька: (1) через вдосконалення ринку оренди, (2) через запровадження ринку продажу і (3) через покращення доступу до кредитів.

На ринку оренди за час дії мораторію сформувалася досить цікава ситуація. Економічною мовою – пропозиція орендованої землі є нееластичною. Тобто велика частина власників землі, які отримали землю в ході приватизації, є людьми похилого віку і вже неспроможні обробляти землю самостійно, але – через мораторій – не можуть нічого іншого з нею зробити, окрім як здати в оренду. Оскільки вибору немає, здавати землю в оренду люди вимушені за ту ціну, яку їм пропонують виробники. Наразі ціни, які сформувалися на цьому ринку, – близько $50 /га. Враховуючи, що в оренду пайовиками здаються 16,5 млн га (таку ситуацію ми спостерігаємо упродовж багатьох років), це формує доходи населення близько $820 млн. Це – доходи власників від оренди.

Водночас прибуток від використання цієї землі отримують також і користувачі, фермери, великі виробники. В Україні, за умов дії мораторію, - більша частина доходу, який генерується на ринку оренди, залишається у виробників, менша частина – у власників. За попередніми розрахунками, ця пропорція становить 86:14. Якщо порівняти перерозподіл доходу, який генерується на ринку землі у країнах з розвиненим ринком землі, між власниками і користувачами, він є більш-менш рівний, тобто розподіляється у пропорції приблизно 50:50. Це означає, що сьогодні в Україні виробники мають ринкові переваги і диктують ціни на цьому ринку. Погано це чи добре – окреме питання.

Через такий розподіл занижуються доходи, які власники могли б отримувати і використовувати на медичні потреби, покращення житлових умов, якості життя та ін.

Що очікується в разі відкриття ринку землі?

За результатами соціологічних опитувань, приблизно 5-8% власників землі планують продати свою землю. Це означає, що на ринок імовірно буде виставлятися близько 2 млн га. Отже, на ці 2 млн га зменшиться пропозиція на ринку оренди. За законами економіки, це призведе до того, що орендна плата має збільшитися. За попередніми оцінками, власники решти приблизно 14,5 млн га зможуть отримувати в середньому $150/га, тобто загалом – понад $2,1 млрд/рік. Це призведе до більш рівного розподілу доходів між виробниками і власниками – у пропорції 62:38. І це – прямий вплив на добробут тих власників, які продовжуватимуть здавати свою землю в оренду.

Другий ефект, який очікується, - за рахунок створення ринку купівлі-продажу. Це новий інструмент перерозподілу. Після відкриття ринку ті 2 млн га, які, як очікується, будуть виставлені на продаж, згенерують додаткові доходи як для власників, так і для виробників. За попередніми розрахунками, власники отримують близько $3 млрд за рахунок продажу, а виробники – додатково $12 млрд від капіталізації доходів.

Отже: загальні вигоди від ринку оренди і продажу після скасування мораторію очікується на рівні $131,5 млрд, що на $11 млрд більше, ніж є зараз, за умов існування мораторію, а розподіл цих вигод буде більш рівним між власниками і виробниками.

Але варто зауважити й інший важливий ефект: земля зможе використовуватися як предмет застави.

Очікується, що виробники зможуть використовувати 3,5 млн га як заставу, що дозволить залучити близько $3 млрд додаткових інвестицій. У той же час власники можуть залучити додаткових інвестицій ще на $25 млрд, які можна буде використовувати і для заснування нового бізнесу (як сільському господарстві, так і поза ним), і для залучення коштів у разі короткострокових потреб.

Які можливі сценарії розвитку подій? Ми не знаємо, яким буде закон і коли він буде. Очевидно, у ньому можуть бути запроваджені різні обмеження – як щодо площі землі, яка може перебувати власності однієї особи, так і щодо кола осіб, які будуть допущені до цього ринку. Від того, які саме обмеження будуть задіяні, ми побачимо різний попит на ринку купівлі-продажу. Як ми знаємо на прикладі інших ринків, коли існують ті чи інші обмеження, то ефект від використання відповідного ресурсу є меншим, ніж за умов відсутності обмежень. Це актуально і для ринку землі – йдеться як про ринок оренди, так і про ринок продажу.

Таким чином, ми очікуємо, що скасування мораторію матиме позитивний ефект на добробут власників землі, сільського населення і розвитку сільської місцевості.

Відео версія виступу: https://www.youtube.com/watch?v=jMaffWCdaWQ

Детальна інформація про очікуваний ефект від скасування мораторію на добробут населення буде опублікована на сайті проекту land.kse.org.ua




Партнери