Проект «Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносинах в Україні»

Український Моніторинг земельних відносин презентовано на конференції Світового банку у Вашингтоні

21.03.2016

Презентація «Моніторинг земельних відносин в Україні» відбулася на щорічній міжнародній конференції Світового банку «Земля і бідність», яка тривала у Вашингтоні 14-18 березня 2016. Про це повідомив керівник Проекту «Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносинах в Україні» Денис НІЗАЛОВ.

Тема цьогорічної конференції – «Розширення масштабів відповідального управління земельними ресурсами». Участь у ній взяли ключові зацікавлені сторони з урядів, громадянського суспільства, наукових кіл, приватного сектора. Цього року конференція приділила особливу увагу інноваціям в галузі управління земельними ресурсами.

Презентацію українського інноваційного продукту, Моніторингу земельних відносин, відвідали понад 500 фахівців із більш ніж 120 країн. За словами Дениса НІЗАЛОВА, «досвід створення Україною Моніторингу земельних відносин, який уперше дозволив опублікувати у відкритому доступі понад 140 показників, що описують стан справ у цій сфері, розглядається зараз як приклад кращої міжнародної практики в забезпеченні прозорості та підзвітності управління земельними ресурсами». Про це також зазначив у своєму виступі на заключному пленарному засіданні конференції Провідний економіст Світового Банку Клаус ДАЙНІНГЕР.

Як зазначається у звітах Світового Банку, краща земельна та сільськогосподарська політика може збільшити продуктивність сільського господарства на 30% і додати близько 12,5% до ВВП упродовж найближчих 10 років зі значним підвищенням заробітної плати серед бідних сільських домогосподарств. Очікується, що таке збільшення становитиме від 11,2% до 27% у довгостроковій перспективі. Водночас, недосконала земельна політика погіршує інвестиційний клімат, встановлює перешкоди для функціонування ринків, створення нового бізнесу й робочих місць, а також для функціонування місцевого самоврядування.

Денис НІЗАЛОВ наголосив, що Моніторинг земельних відносин став результатом взаємодії між командою Проекту та низкою міністерств і відомств України: Міністерством аграрної політики та продовольства, Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру; Міністерством юстиції, Державною фіскальною службою; Державною судовою адміністрацією; Державною службою статистики; Державним агентством водних ресурсів. Проект реалізується Київським економічним інститутом при Київській школі економіки за фінансової підтримки Світового банку.

Презентація доступна на веб-сайті Світового банку. Інформація з Моніторингу земельних відносин в Україні доступна на веб-сайті Проекту http://land.kse.org.ua (зараз українською мовою; англійська версія з'явиться найближчим часом).

29 лютого 2016 Моніторинг та земельних відносин Аналітичний щорічник за його результатами, який включив близько 150 таблиць, діаграм та графіків, уперше було презентовано у Києві

Денис Нізалов презентує український Моніторинг земельних відносин у Вашингтоні

Під час конференції Світового банку з питань земель і бідності. Вашингтон, березень, 2016




Партнери