Проект «Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносинах в Україні»

Представники банків прогнозують головні проблеми у кредитуванні під заставу с/г земель

16.02.2017

Круглий стіл за участі банків «Кредитування землі» відбувся 15 лютого 2017 з ініціативи Міжнародної Фінансової Корпорації (IFC) та Проекту «Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносинах в Україні». Учасники обговорили поточний стан кредитування під заставу землі та спрогнозували, як реагуватимуть банки та фінансовий ринок на продаж землі після скасування мораторію на сільгоспземлю в Україні.

Участь в обговоренні взяли представники 16 банків (ОТП Банк, Альфа Банк, ПУМБ, Сбербанк, Укрсиббанк, Укргазбанк, Ощадбанк, Промінвестбанк, Правексбанк, Піреус Банк, Креді Агріколь, Кредит Дніпро, Укрексімбанк, Кредо Банк та ін.), Керівник Програм IFC (Проект «Розвиток фінансування аграрного сектору в Європі та Центральній Азії») Лія Сорока, Директор Проекту «Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносинах в Україні» Денис Нізалов. Модерували зустріч  експерт з фінансів та правових питань IFC Сергій Рабенко та координатор Проектного офісу НАБУ Дмитро Глинський.

Учасники обговорили проблеми та можливості для кредитування землі в умовах відкритого ринку землі, права кредиторів, питання регулювання та резервування, а також розвитку інституційного потенціалу. 

Серед головних висновків – потенціал участі банків у операціях з с/г землею є, однак основним питанням є захист прав банків як кредиторів у процесі виконавчного провадження. Представники банківського сектору також вважають, що чим менше буде обмежень у ринку землі, тим краще цей ринок працюватиме.

Матеріали Круглого столу:

Програма Круглого столу «Кредитування землі»

ПРЕЗЕНТАЦІЯ «Що відомо про кредитування землі з Моніторингу земельних відносин»





Партнери