Проект «Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносинах в Україні»

Дослідження: якщо усунути ринкові спотворення, найбільше зростання продуктивності буде для найменших фермерів

30.03.2017

Усунення ринкових спотворень, наприклад, зняття обмежень з ринку землі або надання рівного доступу до банківського кредитування, дозволить підвищити продуктивність сільського господарства у середньому на 72%. Причому найбільше зростання продуктивності очікується для найменших фермерів. Такого висновку дійшли автори дослідження "Неоптимальне розміщення ресурсів, динаміка утворення й закриття ферм та продуктивність сільського господарства в Україні". Його було проведено в рамках Проекту та презентовано на щорічній конференції Світового банку, яка проходила у Вашингтоні 20-24 березня 2017.  

Вплив неоптимального розміщення ресурсів на продуктивність є важливим напрямком сучасних економічних досліджень. Дослідження щодо ситуації в Україні виявило значну неоптимальність розподілу ресурсів у сільському господарстві, проте ситуація є кращою, ніж у промисловості. Чітких тенденцій щодо неоптимальності розподілу за регіонами чи кліматичними зонами України виявлено не було.

Розрахунок показав вплив ринкових спотворень (як-от обмеження на ринку землі, нерівний доступ до банківського кредитування тощо) на продуктивність сільського господарства України, а також те, що такі спотворення найбільшою мірою стримують можливості саме дрібних фермерів.

Автори стверджують, що усунення таких спотворень дозволить, в середньому, підвищити продуктивність сільського господарства України на 72%. Причому, найбільше зростання продуктивності очікується для найменших фермерів. Також, за оптимальної ситуації, малі сільськогосподарські виробники мають відігравати більшу роль у створенні доданої вартості у сільському господарстві України.

Водночас процес утворення та закриття ферм дозволяє залишити на сільськогосподарському ринку України продуктивніші ферми, що позитивно впливає на загальну продуктивність. 

ПРЕЗЕНТАЦІЯ дослідження "Неоптимальне розміщення ресурсів, динаміка утворення й закриття ферм та продуктивність сільського господарства в Україні".

З усіма матеріалами щорічної конференції Світового банку  "Земля і бідність" можна ознайомитися за цим посиланням.




Партнери