Проект «Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносинах в Україні»

Представники банківського сектору, асоціацій агровиробників та МФО взяли участь у робочій зустрічі "Фінансові інструменти та заходи щодо фінансування ринку землі"

19.07.2017

Представники банківського сектору, асоціацій агровиробників та Міжнародних фінансових організацій у рамках робочої зустрічі "Фінансові інструменти та заходи щодо фінансування ринку землі" визначили свої наступні спільні дії для розробки механізмів подолання проблем у питаннях кредитування під заставу землі с/г призначення. Ці питання, на їх думку, необхідно вирішити до запровадження ринку земель.

Участь в обговоренні взяли представники Національного банку України, Незалежної асоціації банків України (зокрема, Креді Агріколь, Аваль, Укрсоцбанк, ПУМБ, Агропросперіс), трьох асоціацій агровиробників (Українського клубу аграрного бізнесу, Всеукраїнської аграрної асоціації, Асоціації фермерів та землевласників України), а також Проекту USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку», Стратегічної групи радників з підтримки реформ в Україні, IFC та Світового банку.

За результатами обговорення визначено основні блоки питань, які вимагають консультацій між представниками банківського сектору та фермерськими організаціями за участі НБУ, для пошуку механізмів, які зроблять кредитування під заставу землі реалістичним для банків та доступним для агровиробників - у тому числі й для дрібних фермерів. 

Зустріч відбулася в офісі Світового банку. Її було організовано Проектом "Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносинах в Україні". Це вже третє експертне обговорення теми кредитування під заставу землі, організоване за участі Проекту. Перші відбулися у лютому та квітні 2017 та мали на меті визначити головні проблеми. У рамках Проекту також проведено дослідження законодавства "Перешкоди до розвитку ринку кредитування під іпотеку землі та можливі методи їх подолання", яке виявило, зокрема, колізії, що вимагають якнайшвидшого розв'язання.  

Повна версія дослідження "Перешкоди до розвитку ринку кредитування під іпотеку землі та можливі методи їх подолання" ТУТ.


Презентація «Перешкоди до розвитку ринку кредитування під іпотеку землі та можливі методи їх подолання»

На фото: під час дискусії.




Партнери