Проект «Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносинах в Україні»

90% українців нічого не знають про земельну реформу, але проти скасування мораторію — Віталія Яремко

02.08.2017

Чому виборці проти відкритого ринку землі? Хто і як маніпулює цією темою? Що українці знають про земельну реформу розповідає Віталія Яремко, експерт Проекту "Підтримка реформ у сільському господарстві і земельних відносинах в Україні", авторка дослідження Чому українець проти ринку землі.

«Ми досліджували ставлення українців до земельної реформи, на основі даних Київського міжнародного інституту соціології. Перше питання, яке привернуло нашу увагу – це ставлення до скасування мораторію, на яке 63% респондентів відповіли, що вони не схвалюють скасування мораторію. 19% утрималася від відповіді, і лише 18% сказали, що вони за скасування мораторію. Дві третини українців нібито за те, щоб їх право продавати землю далі обмежували», – сказала Віталія Яремко.

Вона також розповіла, звідки українці отримують інформацію про земельну реформу:

«У дослідженні є запитання: звідки ви дізнаєтесь інформацію про законопроект стосовно мораторію. Дві третини українців взагалі не відповіли звідки вони дізнаються цю інформацію, ще третина відповіли, що це телебачення, радіо, газети або друзі, знайомі. Лише 6% українців дізнаються інформацію про мораторій із першоджерел, тобто це законодавство або аналітичні огляди», – сказала Віталія Яремко.

За її словами, політичні партії впливають на ставлення українців до скасування мораторію:

«Політичні партії впливають на ставлення українців на скасування мораторію Відповідно, те ставлення, яке ми бачимо зараз, що дві третини українців проти скасування мораторію, воно базується не на повністю об’єктивній осмисленій інформації, з якою українці згідні чи ні, а на цій інформації, яку вони отримали ззовні. Такий висновок сформований на наступному: ми проаналізували як відрізняється ставлення до скасування мораторію та обізнаність про вигоди та ризики залежно від того, яка політична партія набрала найбільше голосів на місцевих виборах у відповідному місті/районі, де проживає респондент. Аналіз виявив досить суттєві розбіжності залежно від того, яка політична партія є найпопулярнішою в кожному місті/районі», – сказала вона.

Джерело: https://hromadskeradio.org/programs/rankova-hvylya/90-ukrayinciv-nichogo-ne-znayut-pro-zemelnu-reformu-ale-proty-skasuvannya-moratoriyu-vitaliya-yaremko

За цією ж адресою можна прослухати повну версію ефіру.




Партнери