Проект «Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносинах в Україні»

Президент вважає мораторій - неконституційним, громадську думку щодо ринку землі - сформованою популістами, але не збирається витискувати земельну реформу з Верховної Ради. ДОСЛІВНО

07.09.2017

Фрагмент виступу Президента України Петра Порошенка у Верховній Раді зі щорічним посланням про внутрішнє і зовнішнє становище України 7 вересня 2017 (щодо земельної реформи):

«Очолюють рейтинг Естонія, Польща (…) Ось чому я дослухаюся до думок своїх радників – Лєшека Бальцеровича, а прем’єр-міністра консультує Іван Міклош. Це є справжні реформатори, які не соціальною демагогією в Україні займалися, а допомагають нам своїм досвідом.

Так от, якщо ви візьмете цей досвід – в Естонії в приватні руки віддали все: порт, телекомунікації, авіацію, і навіть залізницю. У Польщі з 8,5 тисячі державних підприємств в руках держави зараз залишилося 41. До речі і землю у них не скупили іноземці. Попри те, що мешканці цих країн можуть легко купувати і продавати сільськогосподарські угіддя. Українці зараз цього права позбавлені. І мільйони людей формально володіють землею, але за них вирішили, що вони не здатні нею розпоряджатися. І запровадили абсолютно неконституційний мораторій. Чому ми тоді дозволяємо людям продавати квартири? Теж їх можуть всі скупити.

Як державний діяч я маю зважувати на громадську думку. І наразі, на жаль, її сформували популісти. І я не збираюся витискувати з Верховної Ради земельну реформу. Але прошу ухвалити, хоча б усно, в умі, хоча б в серці, політичне рішення на її користь. Прошу прийняти такі закони, які знімуть фобії, наявні на цю тему в суспільстві і серед народних депутатів. Які врахують всі застереження, виставлять всі запобіжники, виставлять мінімальну ціну, захистять селянина, прозору позицію в реєстрі для реєстрації, - але дадуть свободу українському селянину. Прошу назвати (точніше, ви самі повинні визначитись) – чітку дату старту, хай це буде навіть не сьогодні.

Земельний ринок в Україні і приватизація в Україні, - це два найшвидших і найнадійніших способи швидко залучити в Україну достойний обсяг інвестицій. Друзі, це не інвестори кажуть. Впевнений в тому, що це спільна позиція світу». 

Джерело: http://rada.gov.ua/news/Novyny/148045.html 




Партнери