Проект «Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносинах в Україні»

У Миколаївській області вже розпочали реалізацію Програми Світового банку «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні»

07.08.2018

6 серпня 2018 у Миколаївській області розпочато реалізацію Програми Світового банку «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні». Під час першого засідання спеціально створеної Робочої групи її учасники регламентували практичні аспекти взаємодії між органами державної влади в Миколаївській області та пілотному Снігурівському районі, органами місцевого самоврядування та менеджментом Проекту. До складу Робочої групи увійшли 18 представників обласної, районної та сільської влади. Очолив Робочу групу заступник директора департаменту агропромислового розвитку Миколаївської ОДА Віктор Твердой.

Головною метою заходів Програми на пілотних територіях є підвищити можливості місцевих громад – щодо використання належних їм земельних ресурсів, а власників с/г земель (передовсім – пайовиків) – щодо захисту прав власності на землю. Її планується досягти через упорядкування всієї інформації та даних щодо земельних відносин на території пілотних громад, а також забезпечення вільного доступу до цих даних.

Координація в рамках Робочої групи відбуватиметься за 5 головними напрямками: (1) дистанційне зондування с/г земель у Миколаївській області, (2) оцифровування та векторизація планів паювання с/г земель, планів формування територій та іншої кадастрової інформації; (3) виконання кадастрових та картографічних робіт в пілотних сільрадах: інвентаризація державних та комунальних земель, встановлення та реєстрація меж адміністративно-територіальних одиниць, виправлення помилок; (4) розробка та запровадження геопорталу з розпорядження земельними ресурсами; (5) покращення безоплатної юридичної допомоги у сфері земельних відносин.

До кінця 2018 року на Миколаївщині це стосуватиметься лише 2-х сільрад у Снігурівському районі, які увійшли до складу Широківської ОТГ; надалі буде обрано ще до 50 пілотних ОТГ та сільрад, на території яких у 2019-2020 роках, за розробленою у 2018 році методикою, відбуватиметься аналогічна робота. Робоча група також розглянула перші результати та підходи до виконання робіт, які представили підрядні організації.

Як уже повідомлялося, основні результати, очікувані від реалізації заходів Програми у  пілотних ОТГ та сільрадах (а їх планується охопити загалом 100 у трьох пілотних областях, серед яких також Київська та Львівська), такі:

  • формування повної бази даних щодо цих територій – із визначенням статусу кожної земельної ділянки та адміністративних меж, проблем та механізмів вирішення;
  • виготовлення техдокументації для незареєстрованих ділянок державної та комунальної власності за результатами інвентаризації – для реєстрації у ДЗК та Реєстрі прав, виправлення помилок у даних ДЗК та Реєстру (включно із ділянками, які отримали кадастровий номер до 2013 року, але не внесені до Кадастру), встановлення адміністративних меж;
  • надання юридичних консультацій та інформаційних матеріалів у сфері земельного права мешканцям та органам місцевого самоврядування – за допомогою мобільних груп системи Безоплатної юридичної допомоги Міністерства юстиції України.

Заплановано також здійснювати оцінку впливу пілотних заходів на показники економічного розвитку пілотних громад та розробку нормативно-правових актів для вдосконалення та спрощення процедур, дотичних до напрямків діяльності Програми.

Установче засідання із забезпечення реалізації Програми за участі керівників центральних органів влади, представників Адміністрації Президента України, Світового банку та ЄС відбулося 19 липня у Києві, під час підписання Меморандумів про співпрацю між регіональним представництвом Світового банку, ОДА та міністерствами й відомствами, які беруть участь у реалізації Програми. З числа державних органів Меморандум підписали Мінагро, Держгеокадастр, Мінюст, НАІС, Центр безоплатної правової допомоги.

Створення Робочих груп на місцях на чолі з представником ОДА є першим кроком в організації впровадження робіт на території пілотних областей. До складу Робочої групи у Миколаївській області увійшли представники місцевої влади (обласної, Снігурівської районної адміністрацій, Широківської сільради), головних управлінь Держгеокадастру, юстиції, водних ресурсів, лісового та мисливського господарства, екології та природних ресурсів, містобудування та архітектури, а також Інгулецької зрошувальної системи – для узгодження всіх питань щодо організації робіт на місцях та оцінки якості ї результатів.

Наступні установчі засідання буде проведено 7 та 9 серпня у Київській та Львівській областях.




Партнери