Проект «Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносинах в Україні»

Реалізацію Програми «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні» розпочато у Київській області

07.08.2018

7 серпня 2018 у Київській області розпочато реалізацію Програми Світового банку «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні». Слідом за Миколаївською областю, на Київщині відбулося перше засідання спеціально створеної Робочої групи. До її складу увійшли 8 представників районної та сільської влади, а очолив перший заступник голови Білоцерківської РДА Юрій Савчук. Учасники Робочої групи регламентували практичні аспекти взаємодії між органами державної влади у Київській області та пілотному Білоцерківському районі, органами місцевого самоврядування та менеджментом Проекту.

Створення Робочих груп на місцях є першим кроком в організації впровадження робіт на території пілотних областей. До складу Робочої групи у Київській області увійшли представники районної влади пілотного Білоцерківського району (РДА, міськрайонного Управління Головного управління держгеокадастру у Київській області, райвідділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Київській області, ДП Білоцерківське лісове господарство) та сільські голови трьох сільрад – для узгодження всіх питань щодо організації робіт на місцях та оцінки якості ї результатів.

6 серпня установче засідання відбулося у Миколаївській, а 9-го буде проведено у Львівській області.

***

Як уже повідомлялося, головною метою заходів Програми на пілотних територіях є підвищити можливості місцевих громад – щодо використання належних їм земельних ресурсів, а власників с/г земель (передовсім – пайовиків) – щодо захисту прав власності на землю. Її планується досягти через упорядкування всієї інформації та даних щодо земельних відносин на території пілотних громад, а також забезпечення вільного доступу до цих даних.

Координація в рамках Робочої групи відбуватиметься за 5 головними напрямками: (1) дистанційне зондування с/г земель у Київській області, (2) оцифровування та векторизація планів паювання с/г земель, планів формування територій та іншої кадастрової інформації; (3) виконання кадастрових та картографічних робіт в пілотних сільрадах: інвентаризація державних та комунальних земель, встановлення та реєстрація меж адміністративно-територіальних одиниць, виправлення помилок; (4) розробка та запровадження геопорталу з розпорядження земельними ресурсами; (5) покращення безоплатної юридичної допомоги у сфері земельних відносин.

До кінця 2018 року на Київщині це стосуватиметься лише 3-х сільрад у Білоцерківському районі – Поправської, Биковогребельської та Пилипчанської; надалі буде обрано ще  до 50 пілотних ОТГ та сільрад, на території яких у 2019-2020 роках, за розробленою у 2018 році методикою, відбуватиметься аналогічна робота. Робоча група також розглянула перші результати та підходи до виконання робіт, які представили підрядні організації.

Основні результати, очікувані від реалізації заходів Програми у  пілотних ОТГ та сільрадах (а їх планується охопити загалом 100 у трьох пілотних областях, серед яких також Миколаївська та Львівська), такі:

  • формування повної бази даних щодо цих територій – із визначенням статусу кожної земельної ділянки та адміністративних меж, проблем та механізмів вирішення;
  • виготовлення техдокументації для незареєстрованих ділянок державної та комунальної власності за результатами інвентаризації – для реєстрації у ДЗК та Реєстрі прав, виправлення помилок у даних ДЗК та Реєстру (включно із ділянками, які отримали кадастровий номер до 2013 року, але не внесені до Кадастру), встановлення адміністративних меж;
  • надання юридичних консультацій та інформаційних матеріалів у сфері земельного права мешканцям та органам місцевого самоврядування – за допомогою мобільних груп системи Безоплатної юридичної допомоги Міністерства юстиції України.

Заплановано також здійснювати оцінку впливу пілотних заходів на показники економічного розвитку пілотних громад та розробку нормативно-правових актів для вдосконалення та спрощення процедур, дотичних до напрямків діяльності Програми.

 Установче засідання із забезпечення реалізації Програми за участі керівників центральних органів влади, представників Адміністрації Президента України, Світового банку та ЄС відбулося 19 липня у Києві, під час підписання Меморандумів про співпрацю між регіональним представництвом Світового банку, ОДА та міністерствами й відомствами, які беруть участь у реалізації Програми. З числа державних органів Меморандум підписали Мінагро, Держгеокадастр, Мінюст, НАІС, Центр безоплатної правової допомоги.




Партнери