Проект «Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносинах в Україні»

ОТГ на Львівщині розпочала застосовувати супутникові технології для прозорого використання земель

09.08.2018

До кінця 2018 року Давидівська ОТГ Пустомитівського району Львівської області оцифрує всю документацію щодо земельних відносин, що сприятиме коректному наповненню Земельного Кадастру та Реєстру прав інформацією про всі земельні ділянки на території громади за межами населених пунктів. Це відбуватиметься в рамках Програми «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні», яка реалізується Світовим Банком за підтримки Євросоюзу. Робота на Львівщині стартувала 9 серпня 2018 року під час першої зустрічі регіональної робочої групи.

Мета Програми – забезпечення прозорості в земельних відносинах та захист прав на землю, що має зменшити можливості для корупції в земельній сфері, збільшити надходження до місцевих бюджетів, сприяти створенню робочих місць, підйому економічної активності та підвищенню якості життя громадян. Це також є надважливим завданням у контексті децентралізації та підготовки до відкриття прозорого ринку с/г земель. 

На Львівщині заходи Програми стосуватимуться всієї території Давидівської ОТГ, а це: Винничкіська, Давидівська, Кротошинська, Чишківська та Пасіко-Зубрицька сільські ради.

Також, для території всієї області буде проведено дистанційне зондування фактичного використання земель.

На робочій зустрічі вже були представлені попередні карти посівів усієї Львівської області. До кінця року планується деталізація отриманої інформації з виїздом на місця і її порівняння з усіма наявними джерелами даних (Держгеокадастр, Держстат та інші).

Окрім того, завдяки Програмі мешканці області (передовсім землевласники) отримають доступ до безоплатної юридичної допомоги щодо захисту прав власності та використання землі через Мережу центрів безоплатної правової допомоги Мін’юсту.   

Довідково.

До складу робочої групи увійшли 12 представників органів державної влади у Львівській області (ОДА, Держгеокадастру, управління лісового та мисливського господарства), Путомитівському районі, місцевого самоврядування Давидівської ОТГ. Очолив групу перший заступник голови Львівської ОДА Ростислав Замлинський.

Львівщина є однією з трьох областей, де в рамках Програми здійснюватиметься практична допомога громадам з упорядкуванням земельних відносин. 6 та 7 серпня Програма стартувала у Миколаївській та Київській областях, де також до кінця року планується завершити роботи відповідно у 2 ОТГ та 3 сільрадах. На базі цього досвіду буде розроблено методологію та до 2022 року проведено такі ж роботи у загалом близько 100 сільрадах та об’єднаних територіальних громадах.

Наприкінці травня цього року Європейський Суд з Прав Людини ухвалив рішення, яким визнав мораторій на продаж с/г земель дискримінаційним і зобов’язав український уряд змінити законодавство у сфері обігу с/г земель.




Партнери