Проект «Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносинах в Україні»

Практику ЄСПЛ щодо захисту прав на земельну ділянку викладатимуть юристам та адвокатам у рамках співпраці зі Світовим банком та ЄС

27.08.2018

Одразу два навчальних заходи – 3-денний тренінг «Земельна просвіта» та 2-денна робоча зустріч «Методологія підготовки та проведення правопросвітницьких заходів», - відбудуться у Києві 27-29 серпня 2018 у рамках Програми Світового банку та ЄС «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні» (Land Transparenсy) у співпраці з Координаційним центром із надання правової допомоги Мін’юсту. 20 учасників робочої зустрічі напрацюють методологію проведення правопросвітницьких заходів, які будуть проводитись упродовж наступних півроку. А учасники тренінгу (їх 21) стануть тренерами для ще близько 400 адвокатів та юристів, які працюють у сфері захисту прав на землю.  

До питань робочої зустрічі увійшов увесь ланцюг планування, підготовки та проведення правопросвітницьких заходів, - від визначення їх цільової аудиторії та оптимальних форм, індикаторів успішності, оцінки ресурсів та ризиків, покрокового алгоритму підготовки – до розробки сценаріїв заходів для окремих цільових груп. Учасники – працівники системи Безоплатної правової допомоги та юристи органів самоврядування з пілотних територій. Планується, що за його результатами та напрацьованою на зустрічі методологією, відбуватимуться правопросвітницькі заходи щодо захисту прав землевласників та землекористувачів у трьох областях – Київській, Львівській та Миколаївській.

За результатами 3-денного тренінгу «Земельна просвіта» 21 його учасник отримає підготовку, аби вже самим проводити спеціалізовані тренінги для тих, хто захищає права громадян щодо земельних питань, – працівників та адвокатів системи Безоплатної правової допомоги, юристів незалежних правозахисних організацій, юристів та працівників органів місцевого самоврядування, громадських радників, нотаріусів тощо. Загалом до грудня 2018 року планується підвищити кваліфікацію в земельній тематиці близько 400 правників.

До переліку питань, які викладатимуться в ході тренінгу, належать, зокрема, такі теми: «Земельна ділянка с/г призначення як об’єкт цивільних прав», «Правочини з земельними ділянками с/г призначення. Особливості приватизації та спадкування земельної ділянки», «Захист прав землевласників та землекористувачів у досудовому та судовому порядку», «Практика ЄСПЛ щодо захисту прав на земельну ділянку. Конституційна скарга як можливість захисту прав», «Екологія землекористування або еколого-правове регулювання раціонального використання земельних ресурсів», «Тенденції земельного законодавства: на що чекати землевласникам та землекористувачам» та блок «soft skills» (навички тренерської роботи). Розгляд кожної теми передбачатиме роботу з практичними кейсами.

Серед тренерів – практикуючі у сфері земельного права адвокати, судді, а також експерти, науковці та представники Міністерства юстиції: член-кореспондент Академії правових наук України, адвокат, професор кафедри земельного та аграрного права Київського національного університету ім. Шевченка Володимир Носік; адвокат, заступник Голови комітету земельного права ВГО «Асоціація адвокатів України» Віктор Кобилянський; завідувач кафедри землевпорядного проектування НУБіП Андрій Мартин; адвокат, партнер правничої фірми «Софія» Олександр Поліводський; заступник голови Апеляційного суду Вінницької області Олександр Панасик; заступник директора Департаменту приватного права Мінюсту Олена Мартинюк; юридичний радник Програми Світового Банку «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні, експерт у галузі земельного та аграрного права  Анна Федун; експерт із розробки, ведення та наповнення земельних і кадастрових інформаційних систем Катерина Резнікова; доцент кафедри  земельного та аграрного права КНУ ім.Шевченка Роман Марусенко; заступник начальника управління Департаменту державної реєстрації та нотаріату Мін’юсту Володимир Нікітін

У рамках правничого компоненту Програми «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами» передбачено також, зокрема, запровадження системи СМС-маяків - у співпраці з Мінюстом  та покращення спроможностей омбудсмена для захисту прав у земельній сфері. Система СМС-маяків дозволить бажаючим власникам отримувати інформацію про будь-які дії в системі реєстрації прав, повязані з його земельною ділянкою, в режимі он-лайн.

5-річну Програму Світового банку та ЄС «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами» спрямовано на підготовку до запровадження прозорого ринку землі. Серед її напрямків також Моніторинг земельних відносин, економічний аналіз, практичне сприяння 100 сільським громадам у впорядкуванні земельних відносин та ін.

ПРОГРАМА тренінгу для тренерів "Земельна просвіта"
27-29 серпня 2018

ПРОГРАМА робочої зустрічі «Методологія підготовки та проведення правопросвітницьких заходів. Короткотривалі та довготривалі результати», 28-29 серпня 2018






Партнери