Проект «Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносинах в Україні»

Презентації Тренінгу «Земельна просвіта»

05.09.2018

Тут представлено 7 презентацій з актуальних питань захисту прав щодо земельних відносин (зміст та повні тексти), представлених на тренінгу «Земельна просвіта» 27-29 серпня у Києві в рамках Програми Світового банку та ЄС «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні». За активним посиланням за прізвищем – інформація про авторів. 

1. «Земельна ділянка сільськогосподарського призначення як об’єкт цивільних прав». Презентація

Історія розвитку земельного законодавства.Землеустрій. Планування територій. Поняття земельної ділянки. Категорії земель, види використання та значення для практики. Цільове призначення земельних ділянок. Зміна цільового призначення.Землевпорядна документація, її зміст та функції.ДЗК та його функції. Реєстрація земельної ділянки у ДЗК.Реєстрація прав на земельну ділянку у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.Актуальні питання, що виникають при реєстрації земельної ділянки (зокрема виправлення технічних помилок у документації, що посвідчує право власності на землю тощо).

Автор: Андрій Мартин

 

2. «Правочини з земельними ділянками сільськогосподарського призначення. Особливості приватизації та спадкування земельної ділянки. 1». Презентація

Загальні вимоги щодо поняття, форми, порядку укладення правочинів із земельними ділянками. Оренда: порядок укладення договору оренди та його реєстрація, права та обов’язки сторін, суборенда, орендна плата. Істотні умови, зміст договору. Пролонгація та розірвання договору оренди. Порушення умов договору. Емфітевзис, спільна діяльність та інші договори.

Автор: Анна Федун


3. «Правочини з земельними ділянками сільськогосподарського призначення. Особливості приватизації та спадкування земельної ділянки. 2». Презентація

Безоплатна приватизація земельної ділянки. Приватизація земель учасниками АТО. Поділ земельної ділянки. Встановлення і зміна меж земельної ділянки. Спадкування земельної ділянки: порядок оформлення, витрати у зв’язку з оформленням. Дарування як альтернатива? Відумерла спадщина: визнання спадщини відумерлою, повноваження державних органів та ОМС при вирішенні питання з відумерлою спадщиною. Особливості відчуження земельних ділянок для суспільних потреб. Повноваження місцевих рад та адміністрацій щодо земельних відносин: практичні аспекти.

Автор: Віктор Кобилянський

 

4. «Захист прав землевласників та землекористувачів. Захист прав на земельну ділянку у досудовому порядку. 1». Презентація

Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації при Міністерстві юстиції України: повноваження та порядок розгляду скарг. Особливості функціонування оперативних антирейдерських штабів. 

Автор: Володимир Нікітін

 

5. «Захист прав землевласників та землекористувачів. Захист прав на земельну ділянку у досудовому порядку. 2». Презентація

Вирішення земельних спорів Держгеокадастром та органами місцевого самоврядування. Помилки в Державному земельному кадастрі, які можуть призвести до порушення прав. Недоліки системи реєстрації прав та державного земельного кадастру, як передумова земельного рейдерства.

Автор: Олена Мартинюк

 

6. «Практика ЄСПЛ щодо захисту прав на земельну ділянку. Конституційна скарга як можливість захисту прав». Презентація

Порядок та умови звернення до ЄСПЛ. Практика ЄСПЛ та значення прийнятих рішень для України. Огляд справ, стороною у яких є Україна, у сфері земельних відносин. Рішення ЄСПЛ щодо мораторію. Умови розгляду справи Конституційним Судом. Нові можливості.

Автор: Олександр Поліводський

 

7. «Тенденції земельного законодавства: на що чекати землевласникам та землекористувачам». Презентація

Перспективне законодавство: тенденції та загальний огляд існуючих законопроектів щодо ринку землі. Мораторій та перспективи його скасування. Виключення та ризики при намаганні його обійти.

Автор: Володимир Носік




Партнери