Проект «Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносинах в Україні»

Серед країн Європи лише в Україні і Білорусі немає ринку землі, - експерт

16.07.2016

Продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення чи скасувати його? Навколо цього питання вже чверть століття тривають дискусії. Хто виграє, а хто втратить від скасування мораторію?


"У світі існує лише три місця зі схожою родючістю: це штат Айова (США), Аргентина і Україна. У нас дуже гарна і родюча земля. Серед країн Європи лише в Україні і Білорусі немає ринку землі. У всіх інших країнах ринок землі існує. Немає підстав, щоб продовжувати мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення.

Мораторій є гальмом на підвищення продуктивності в самому сільському господарстві, бо на ринку купівлі-продажу земля рухається від менш ефективного виробника до більш ефективного. Наразі продуктивність праці в сільському господарстві у нас на порядок нижча, аніж у Європі чи США, хоча земля чи найкраща в світі", - розповів в ефірі радіо "Промінь" Олег Нів’євський, старший економіст проекту "Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносинах в Україні".

"Мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення – це безпрецедентний випадок. Мені невідомі країни, де б так, як в Україні, вводили мораторій на продаж землі і обмежували право людей на власність, передбачену Конституцією.

Мораторій зробив все найгірше, що він міг зробити за ці роки. Він зупинив реформи в аграрному секторі стосовно земельних питань, зупинив розвиток ринку земель. Мораторій породив корупцію, бо до цього часу не було необхідності видумувати схеми, а як з’явився мораторій, почалися придумуватися схеми в обхід мораторію, наприклад, зі зміни цільового призначення, він вбив конкуренцію на селі, оскільки окрім здачі в оренду, інші права власникам паїв і земельних ділянок реалізувати не можна і зупинив кредитування малого і середнього сектора в аграрному бізнесі.

Досвід інших країн показує, що це нормально, коли існує той ринок, який дає можливість нормально розпоряджатися землею і отримувати кредити, іпотека землі – це дуже важливо". - Розповів Сергій Кубах консультант з питань управління земельними ресурсами проекту "Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносинах в Україні".
Програма: На свіжу голову Радіо Промінь




Партнери