Проект «Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносинах в Україні»

Олег Нів’євський про те, що замість дотацій треба будувати дороги

09.10.2017

На 2017 рік на прямі дотації агровиробникам тваринницької продукції в бюджеті передбачено 4 млрд грн, більшу частину з яких вони уже отримали. На наступний виділяється вдвічі менше.

На фоні цього група аграрних асоціацій направила лист до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням зберегти дотації на нинішньому рівні. Аргументують тим, що поголів’я худоби за наявності підтримки зростає. Проте, на поголів’я впливає дуже багато факторів. І дотації тут взагалі можуть бути ні при чому. Тим паче, що основна сума пішла не на худобу, а на птахівництво.

Так, нині спостерігається загальне зростання сільського господарства. Проте це більше зумовлено світовою ринковою кон’юнктурою та економічною ситуацією в країні, а не наявністю дотацій.

Питання в тому, чи взагалі потрібно підтримувати сільгоспвиробників такими методами? Для цього необхідно подивитися на практику інших країн. Дослідження показують, що підхід прямої підтримки, коли ми платимо дотації виробникам, не працює. Це не є ефективним витрачанням коштів платників податків.

До прикладу, сільське господарство ЄС, яке постійно отримує прямі бюджетні дотації, перестало бути ефективним. Фермерство перетворилось для європейців більше на хобі.

Натомість є інший підхід. І це підтверджують правила Світової організації торгівлі, звіти Організації економічного співробітництва і розвитку та численні ґрунтовні дослідження. Вони переважно вказують на  те, що набагато ефективніше витрачатися на суспільні блага – будувати дороги, розвивати освіту, розвивати системи забезпечення санітарного та  фітосанітарного благополуччя в країні, боротися зі стихіями, хворобами, приміром, африканською чумою свиней. Дотації ж виправдано робити у зв’язку з катастрофами, стихійними лихами. Це перевірено фактами й десятиліттями практики в інших країнах.

Ми ж не говоримо про субсидування фермерів чи інших категорій виробників на рівні з іншими немічними категоріями — пенсіонерами, наприклад, — а значить і методи субсидування мають бути відповідними.

Олег Нів’євський, старший економіст проекту «Підтримка реформ в сільському господарстві та земельних відносинах в Україні»

Опубліковано: http://landlord.ua/oleg-niv-yevskiy-pro-te-shho-zamist-dotatsiy-treba-buduvati-dorogi/




Партнери